V týchto dňoch to budú dva mesiace odkedy nás nový koronavírus prinútil vyhýbať sa väčším skupinám. Okrem iných oblastí sa to zásadne dotklo aj vzdelávania, ktoré sa z hotelov a školiacich miestností presunulo na obrazovky a monitory. Všade okolo sa to hemží webinármi a online seminármi a možno aj vy ich vnímate ako Yetiho – každý o ňom už niečo počul (každý niečo iné), ale nikto ho ešte nevidel. Neviem ako je to pri tých iných seminároch, ale pokúsim sa vyvrátiť niekoľko nesprávnych predstáv o tých mojich.



Online seminár znamená živý prenos

Nie každý má chuť (a čas) sedieť za počítačom v sobotu ráno a vyhradiť si štyri hodiny na nerušené sledovanie online seminára s rodinou a domácimi prácami za chrbtom. Môže to však vyzerať aj inak. Jediné, čo sa v sobotu predpoludním udeje, je že sa na stránke zázračne objavia všetky materiály, ktoré však nezmiznú ak sa pripojíte až popoludní, ale zostanú prístupné po dohodnutú dobu (zvyčajne minimálne dva týždne). K materiálom si môžete sadnúť kedykoľvek to bude vyhovovať vám, keď celá rodina večer zaspí, ráno keď ste plní energie alebo budete semináru venovať každé popoludnie pätnásť minút pri káve, až kým si ho celý neprejdete. Trochu ako Netflix, len s menšími výčitkami svedomia.

 

Online seminár vyžaduje stabilný internet a výkonný počítač

Mnohí poznáte sekanie obrazu a zvuk ako s hlavou v akváriu. Videokonferencie málokedy vyzerajú tak ako v reklamách. A potom sa bojíte, že kvôli technickým problémom všetko zmeškáte. To všetko neplatí, ak sú materiály vopred pripravené na stiahnutie. Ak máte pomalý internet, to najhoršie, čo sa môže stať je, že vám ich stiahnutie potrvá pätnásť minút namiesto piatich. Vo svojom počítači si ich však užijete rovnako ako všetci ostatní a s nárokmi, ktoré zvládne aj niekoľkoročná technika.

 
Online seminár vyžaduje zložité programy a inštalovanie aplikácií

Nie, nebudete potrebovať Zoom ani Teams, nebudete si do počítača sťahovať neznáme či pochybné aplikácie. Postačuje váš obvyklý kancelársky balík Office, prehrávač videí a empétrojok. Veci nemusia byť vždy zložité na to, aby boli efektívne. Dostanete inštrukcie ako prejsť materiály krok za krokom, vďaka ktorým sa v nich zatiaľ nikto nestratil. Ak by vám to však viac vyhovovalo kompletne online, všetky materiály si môžete prezrieť vo vašom prehliadači bez ich sťahovania do počítača. Kto by však nevyužil možnosť vrátiť sa k materiálom aj po roku, vtedy keď ich náhle budete skutočne potrebovať pri svojej práci?

 

Online semináre neumožňujú osobnú interakciu s lektorom

Práve naopak, pri osobných seminároch sa vám občas mohlo stať, že pri množstve otázok sa tá vaša nedostala na rad alebo ste si na ňu jednoducho nespomenuli v tom správnom čase. Súčasťou online seminára je aj diskusné fórum, kde môže padnúť množstvo otázok a na všetky dostanete odpovede, nielen odo mňa, ale možno aj od ostatných účastníkov. Ale nielen v priebehu seminára, ale aj kedykoľvek neskôr. A navyše máme konečne čas aj na samostatnú prácu s materiálmi na preklad s možnosťou ich prekonzultovania a pripomienkovania tak, aby semináre vám prinášali ešte viac praktických informácií.

 

Hoci som na online semináre musel presedlať v priebehu niekoľkých dní, zvolená forma je výsledkom niekoľkých rokov hľadania tej najvhodnejšej formy. Netvrdím, že táto
podoba je tá najlepšia možná, veď už medzi prvým seminárom a tým, ktorý sa uskutoční budúci týždeň, nájdete niekoľko rozdielov, ktoré prinášajú ešte lepší zážitok. Ale zatiaľ je spätná väzba na tento prechod do online svet veľmi pozitívna. Vyskúšajte, budem zvedavý na vaše dojmy!
Posledná zmena: streda, 13 mája 2020, 22:09